Optometrie

Met onze HBO Optometrie meten wij niet alleen de sterkte op van je ogen. We doen ook onderzoek naar de gezondheid van je ogen. We controleren de oogstand, bekijken de voorkant en we onderzoeken de achterkant (het netvlies) van het oog.

Doorverwijzing huisarts
Voor een optometrie onderzoek is het mogelijk om  een verwijzing aan je huisarts aan te vragen. Maar je mag ook zo bij ons binnen lopen. Wij onderzoeken de ogen en klachten en we brengen verslag uit aan je huisarts. Mocht het nodig zijn dan zullen we je doorsturen naar de oogarts voor verder onderzoek en/of behandeling. Door de samenwerking met de huisartsen kunnen we oogafwijkingen vroegtijdig opsporen en eventueel behandelen. 

Apparatuur
Wij werken met verschillende apparaten die je ook vindt in het ziekenhuis om een uitgebreid optometrisch onderzoek uit te voeren. Waaronder een OCT scanner en een as-lengte meter. Hierdoor is het niet altijd nodig om naar het ziekenhuis te gaan en kan je gewoon bij ons terecht.

Waarvoor kan je naar de optometrist?
Naast dat we de ogen meten, kijken we ook naar de gezondheid van de ogen.
Wij controleren met een optometrisch onderzoek de ogen op bijvoorbeeld:

Gezichtsscherpte klachten

Het kan voorkomen dat het zicht steeds minder goed wordt en dat het met een bril niet opgelost wordt. Het verminderde zicht kan een gevolg zijn van een mogelijke afwijking in het oog.

Hoofdpijn en duizeligheid klachten

Niet alleen de sterkte maar ook een afwijking in de samenwerkingen van de ogen kunnen klachten veroorzaken. Wanneer de beelden van beide ogen niet goed in de hersenen op elkaar vallen kan dit hoofdpijn, duizeligheid, concentratie verlies, lees en schrijf problemen veroorzaken. Met een binoculair onderzoek, bekijken we de samenwerking van de ogen. Met eventueel behulp van een speciale bril of oefeningen kunnen we de klachten doen afnemen / oplossen.

Droge en natte ogen

Sommige mensen produceren bij droge ogen onvoldoende traanvocht. Of het traanvocht is van een slechte kwaliteit en houdt dus de ogen niet goed vochtig. Het gevolg is dat de ogen gaan branden, steken of het gevoel geven dat er iets in zit. Bovendien kan dit dan natte ogen veroorzaken.

Staar

Bij staar (cataract) vertroebeld de ooglens. Dit is één van de bekendste oogziekten die in de wereld voorkomt. Meestal komt staar op latere leeftijd voor en zorgt ervoor dat het zicht langzaam minder wordt.

Diabetes (suikerziekte) op de ogen

Iemand met diabetes heeft een vergrootte kans dat de ogen worden aangetast. In het netvlies zitten verschillende bloedvaten welke beschadigd kunnen worden door de diabetes. Dit zorgt voor een wisselend zicht en/of een wazig zicht. Diabetes in het oog kan blijvende gevolgen hebben aan het netvlies en het zicht wanneer dit niet op tijd gezien wordt.

Glaucoom en hoge oogdruk

Bij glaucoom wordt de oogzenuw aangetast. Dit zorgt voor een afname van het gezichtsveld. De grootste veroorzaker van glaucoom is een verhoogde oogdruk. Van een verhoogde oogdruk en/of hoef je niets te merken. Het kan ook erfelijk zijn. Wanneer glaucoom of een verhoogde oogdruk in de familie voorkomt is het verstandig om de ogen te laten controleren op glaucoom.

Macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogziekte waar veel mensen last van hebben. Het wordt ook wel slijtage van het netvlies genoemd. De lichtgevoelige cellen (kegeltjes) worden aangetast waardoor het centrum van het zicht vervormd en zal afnemen. In sommige gevallen is het erfelijk maar niet altijd is te achterhalen waardoor het komt. Het is mogelijk om het af te remmen wanneer het op tijd ontdekt wordt.
Oogarts
Wanneer uit een onderzoek naar voren komt dat de ogen verder onderzocht moeten worden kunnen we je doorsturen naar de oogarts. Wij werken samen met alle ziekenhuizen in de omgeving. Waaronder Sint Jansdal in Harderwijk en de Bergman Kliniek in Amersfoort.

Ben je benieuwd naar de conditie van je ogen?
De Optometrist is er 5 dagen in de week. Daarnaast kan je vaak dezelfde dag nog gezien worden.

Maak vrijblijvend een afspraak met ons voor een optometrie onderzoek.

Open WhatsApp
1
Kunnen wij u misschien helpen?
Hallo,
Waar kunnen we u mee helpen?