Bij ZIEN bij Wouter & Inge beschikken we over de OCT Scan.
De nieuwste onderzoekmethode om het netvlies en het voorsegment te onderzoeken.
Wat is een OCT Scan?
OCT staat voor Optical Coherence Tomography, een speciale techniek om delen van het oog in beeld te brengen. De techniek werkt eigenlijk hetzelfde als echografie, alleen maakt een OCT scan gebruik van licht in plaats van geluid. Een OCT scan werkt als volgt:
- Het OCT scan apparaat stuurt een infrarode lichtbundel door het oog naar het netvlies;
- Het netvlies weerkaatst de lichtbundel;
- Het apparaat vangt het weerkaatste licht op en vertaalt het in beeld;
- Het beeld is opgebouwd uit verschillende kleuren, waardoor de structuren van het netvlies zichtbaar zijn.
Wat doet een OCT-scan?
Bij een OCT-scan worden er foto’s gemaakt van de structuren van het oog. De foto’s worden vervolgens verwerkt tot een zeer nauwkeurige dwarsdoorsnede van het netvlies, het voorsegment van het oog en het hoornvlies (cornea). Op deze manier kunnen afwijkingen aan het oog nauwkeurig in beeld worden gebracht. Een OCT-scan kan structuren waarnemen die 1000x kleiner zijn dan wat gezien kan worden met CT- of MRI-scans. Het doel van dit onderzoek is het stellen van een diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling. Onze OCT maakt ook gelijk een foto van de voorkant van het netvlies.
De OCT is een kostbaar apparaat dat ook in ziekenhuizen wordt gebruikt voor het opsporen van afwijkingen aan het oog. De resultaten van het Oogscan onderzoek worden samengevat in een rapport dat aan je meegegeven kan worden.
De OCT-oogscan wordt uitgevoerd door de aanwezige optometristen: Wouter en Inge, zij zijn gespecialiseerd in dit onderzoek.
Het onderzoek duurt 30 minuten, het kan zijn dat de ogen gedruppeld moeten worden. Deze druppel zorgt ervoor dat de pupillen groter worden, zodat het onderzoek nauwkeuriger kan worden verricht.
Waarom een OCT-oogscan
Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken, zoals een oogmeting en oogdrukmeting. Als optometristen vinden wij het belangrijk om ook de gezondheid van de ogen te onderzoeken en niet alleen de sterkte te meten.
De OCT wordt het meest gebruikt om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie ( veroudering van de gele vlek), maculagat ( een gat in de macula), maculapucker (een plooi in het netvlies) of maculavocht.
Een OCT-onderzoek wordt ook gebruikt om op glaucoom te screenen. De OCT brengt eventuele afwijkingen van de oogzenuw in beeld.
Kom langs om de ogen te laten onderzoeken
Wij nodigen je graag uit voor een onderzoek naar de gezondheid van je ogen.
