Zorg voor de ogen van je kind

Myopie controle bij ZIEN Optiek Putten

Hoge bijziendheid voorkomen bij kinderen met myopie controle

Met myopie controle kunnen we hoge bijziendheid voorkomen. Tegenwoordig zitten de kinderen liever op een smartphone of een tablet dan dat ze aan het buiten spelen zijn. Door deze ontwikkeling lopen ze een groter risico op het ontwikkelen van hoge bijziendheid of zelfs slecht bijziend.

Myopie controle met behulp van contactlenzen bij ZIEN Optiek Putten

Wat is bijziendheid?

Bij bijziendheid (myopie) is het zicht voor dichtbij goed, terwijl in de verte het zicht minder goed is. Bijziendheid komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. In Europa is al zeker 50 procent van de jongeren bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80 procent.1 Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend.2  Een bril is niet de oplossing. Niet op het lange termijn.3 Maar ze hebben hun ogen wel hun hele leven nodig. Tijd voor actie!

 

De risico’s van hoge bijziendheid

Met bijziendheid is er een oogcorrectie met een ‘’min-sterkte’ nodig. Bijziendheid hoeft niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud.4 Deze groep loopt het risico om hoog bijziend te worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hoog bijziendheid (tussen de -5.00 D en -7.00 D) meer kans hebben op vervelende oogproblemen op latere leeftijd.3, 4  Het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. De kans op een netvliesloslating is met ruim 20 keer toegenomen.

Belangrijke factoren

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie van myopie tijdig zoveel mogelijk onder controle te houden. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:5,6,7,8

Erfelijkheid;
als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.

Etniciteit;
onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).

Leefpatroon;
kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

Waar moet ik op letten?

  • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord
  • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
  • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
  • Veel knipperen.
  • Veel in de ogen wrijven.
  • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door een specialist, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.

Myopie Management Expert

Helaas is bijziendheid nog niet te genezen. Zowel Inge als Wouter zijn beide gecertificeerd Myopie Management Expert. Zij kunnen verschillende opties aanbieden om de verergering van de bijziendheid bij je kind zo veel mogelijk af te remmen: myopie management. Bijvoorbeeld het gebruik van speciale contactlenzen, myopie remmende brillenglazen, lifestyle advies, atropine druppels of een combinatie daarvan. Wij bieden kinderen met progressieve myopie een behandelplan op maat. We maken gebruik van een aslengte meter om de lengte van het oog te meten. Zo kunnen we de groei van het oog in de gaten houden.

Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Hoe zorg je voor de ogen van je kind?

Ook als je kind (nog) niet bijziend is, is het heel belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren. Laat kinderen voldoende buiten spelen (minstens twee uur per dag) en niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken.

Kom ook regelmatig (minstens één keer per jaar) naar onze winkel en laat van je kind controleren door Myopie Management Experts Wouter en Inge. Zo kun je beginnende bijziendheid op tijd aanpakken met Myopie controle.

ZIEN bij Wouter & Inge is één van de eerste Myopie Management Experts in Nederland.

Wil je weten wat de beste optie is voor de ogen van je kind? Kom dan gerust eens langs bij ZIEN bij Wouter & Inge in Putten.

1Holden BA, Fricke Tr, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temoral trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42
2nos.nl Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik. Jun, 2018.
3 Wildsoet CF, Chia A, Cho P, et al. IMI – Interventions for Controlling Myopia Onset and Progression Report. Invest Ophthalmol Vis Sci.2019;60:M106–M131.
4 Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016.
5 NRC.nl. Forse Toename Blindheid Dreigt. Dec, 2017.
6 Wolffsohn JS, Calossi A., Cho P., et al. Global Trends in Myopia Management Attitudes and Strategies in Clinical Practice. Cont Lens Anterior Eye. 2016; 39:106-16.
7 Gifford P, Gifford KL. The Future of Myopia Control Contact Lenses. Optom Vis Sci.; 93:336-43.
8 Rose KA, Morgan IG, Ip J, et al. Outdoor Activity Reduces the Prevalence of Myopia in Children. Ophtalmology 2008; 115:1279-1285.99.

 

 

Open WhatsApp
1
Kunnen wij u misschien helpen?
Hallo,
Waar kunnen we u mee helpen?