Diabetes onderzoek

Doorsnede oog

Diabetische retinopathie (diabetes op de ogen) is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog.

De functie van het netvlies is om binnenvallend licht om te zetten in elektrische stroompjes en het vervolgens via de oogzenuw door te geven aan de hersenen. Bij diabetische retinopathie raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd waardoor deze kunnen gaan bloeden of vocht kunnen gaan lekken. Indien het netvlies door deze bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die je ziet wazig.

Verwijzing huisarts en onderzoek
Wanneer je diabetes hebt zal de huisarts een verwijzing naar ons maken voor onderzoek naar diabetische retinopathie.
Diabetische retinopathie ontwikkelt zich geleidelijk. Je merkt er zelf weinig van totdat het netvlies al sterk is aangetast. Een tijdige opsporing van diabetische retinopathie is uiteindelijk altijd de beste bescherming tegen de verslechtering van je ogen. Het is daarom belangrijk je ogen regelmatig te laten controleren. Bij ZIEN bij Wouter en Inge zal de optometrist onderzoek doen naar diabetische retinopathie.
Dankzij geavanceerde apparatuur kunnen we naast een oogmeting, een foto maken van je netvlies.

Pupilvergrotende druppels
Het kan voorkomen dat er tijdens het onderzoek gebruik wordt gemaakt van pupilvergrotende druppels. Dit kan nodig zijn om een goede foto te kunnen maken van het netvlies. Deze druppel kan hinder geven voor het zicht voor veraf en nabij. Ook ben je lichtgevoeliger vanwege de vergrote pupil. Wij adviseren dan ook een zonnebril mee te nemen en geen auto meer te rijden na het onderzoek gedurende 3 uur.

Wanneer je een keer je ogen wilt laten onderzoeken vanwege de diabetes?

Open WhatsApp
1
Kunnen wij u misschien helpen?
Hallo,
Waar kunnen we u mee helpen?